Főoldal

Egy komoly téma /1/

2017.09.20. 11:23, Vampy

Gyermekvállalás, és szülőtípusok.

Képtalálat a következőre: „children tumblr”

Már jó ideje érlelődik bennem ez a téma, de valahogy sosem éreztem magam olyan komolynak, hogy írjak erről. Ez szerintem egy elég lényeges téma az életünk során, mégsem fordítunk rá kellő figyelmet, és teljesen természetesnek vesszük. Az ember megszületik, felnő, megházasodik gyerekeket szül, majd boldog nagymamaként meghal. Ez nem ilyen egyszerű, sőt, sokszor nehezebb is mint hinnénk. Elég összetett bejegyzés lesz ez, és talán pont ezért nem vettem rá magam még eddig. De most itt a kávé, megy egy chill mix, borús, igazi blogolós hangulat, úgyhogy vágjunk is bele!

Kezdjük a szülőknél. Nagyon sokan úgy vállalnak be egy gyereket, hogy nincs meg minden körülmény, ami egy csöppség számára kell. Nem, nem csak anyagi háttérre gondolok. Persze fontos az is, hogy legyen egy saját lakása az embernek ami egy biztos hely, ahová mindig visszatérhetsz anélkül, hogy a lakás tulaja egyik napról a másikra úgy ne döntsön, hogy ki kell költöznie a családnak. Plusz albérletet találni gyerekkel sem könnyű, sok helynél kikötik, hogy nem lehet állatot és gyereket magunkkal vinni.

Az is fontos persze, hogy meg legyen az anyagi háttér, hogy szép gyermekkort biztosíts gyermekednek, meg tudj venni mindent amire szüksége van, meg egy kis pluszt is adni.

De ezzel mind kitörölheti a picur, ha nincs meg a szeretet. Ebbe nem megyek bele, mert ez a ritkábbik eset.

Mi van azokkal akik azért szülnek, hogy támogatást kapjanak, esetleg fel tudjanak venni egy kölcsönt, de ha nem lennének ilyen ajánlatok, meg sem fordulna a fejükben a gyermekvállalás? Ez helyes döntés?

Kell még egy biztos családi kötelék, ami egy anyából és egy apából áll. Rengeteg a válás manapság, ami nem épp kíméletes az apró néppel szemben. A szülők nem empatikusak, vitáznak a gyerek előtt, uszítják egymás ellen a kölyköt, mondván apuci, vagy anyuci gonosz, meg mást szeret – ha épp megcsalásról van szó – és még sorolhatnám. Ha egy minimális kis kétség is felmerül a közös jövőt illetően egy párnál, kizáró oknak érzem egy gyerekvállaláshoz.

Érzelmi intelligencia! Talán ez az egyik legfontosabb, amit az emberek 99%-a magasról letojik. Nagyon fontos, hogy megértsük, egy gyerek attól, hogy még nem tud önállósodni, neki is van gondolata, és érzelme, valamint személyisége. Nem, nem kell mindent megvenni neki ha hisztizik a boltban, de ne formálja a szülő a saját képére. Ne zsarolja érzelmileg, és ne irányítsa bármiről is legyen szó. Ha a gyerek nem művészi hajlamú, hanem mondjuk a sport érdekli, akkor ne ragaszkodjunk már egy rajz szakkörhöz például.

Nagyon nehéz megtalálni az arany középutat, főleg ahogy nőnek, és kamaszkorba lépnek, látom húgomnál is ezt a szitut. Apa próbál kicsit szigorú lenni, de ahol elvesz, ott ad is. Nem mindig hoz jó döntést, de hisz ez nem egy egyszerű dolog, hisz attól függetlenül, hogy tesóm a gyereke, még van úgymond saját élete, egyfajta kis érzés, és gondolatvilága, mint mindenki másnak.

Ezek nélkül tilos gyereket vállalni, én azt vallom. Pont ezért nem akarunk mi sem párommal, mert én egyrészt nem rajongok értük. Igen, tudom, ha ott lenne egy saját, beindulna az anyai ösztön meg miegymás, de szerintem erre alapozni óriási hiba az életben, hisz ez is egy zsákba macska. Nem mindenkinél kapcsol be az a bizonyos érzelmi bigyusz. Másrészről azért sem akarunk, mert nincs meg az anyagi háttér sem. Se saját lakás, se anyagi biztonság. Emellett tudjuk mi volt tavaly, ilyenekre nehéz egyenlőre alapozni. Elhamarkodott lenne bármi ilyesmi döntés.

Tartjuk magunkat annyira komolynak, és értelmesnek, hogy nem tesszük tönkre egy ember életét egy felelőtlen döntéssel.

Szülőtípusok...

Biztosan van a ti környezetetekben olyan valaki, akinek a szüleit valósággal imádjátok, mert laza, bármit meg lehet vele beszélni, és kicsit olyan akár egy barát. Azt hiszem ez lenne az ideális, hisz ha olyan akár egy barát, akkor bízol benne, és bármi van, erős köztetek a kötelék. Persze ott is van, hogy szülősködés kell, de ez így helyes.

A védelmező. Ez az egyik legborzasztóbb szerintem. Ne állj olyan közel a járda széléhez, mert jön egy kocsi vagy busz, vagy kamion, és elsodor. Ne ugrálj az ágyon, mert leesel és összetöröd magad. Ne indulj el a versenyen – mondjuk egy rajzversenyen ami érdekel – mert ha nem nyersz csalódni fogsz... De még sorolhatnám a sok tiltó szócskát egy csomó élethelyzetre, amivel ez a típusú szülő visszafogja palántáját, mondván jót akar neki, de még csak rosszabb lesz. Ha folyton a gyerekre szól, nem lesz gyerekkora annak a szerencsétlennek, mindentől félni fog, és egy kudarcként tekint majd minden kihívásra. Kicsit én is tapasztaltam ezt, pl a járdás résznél, és minden olyannál, amiből valami apró karcolásom is származhatott. Mai napig ráz a hideg néhány szitutól, de mióta párommal együtt vagyok, kicsit lazábban veszem a dolgokat, és akár vérre menő birkózásokat is megejtünk, míg kéztörés közeli állapotba nem kerülünk. Végre nem félek. :)

Ha visszafogják a gyereket ilyen téren, felnőtt korban nagy eséllyel nem fog belevágni nagyobb kihívásokba, mondván csalódni fog. Mindig ott lesz egyfajta félelem a lelkében legyen szó bármiről.

Érzelmi zsarolós! 20 éven át neveltelek, és ez a hála, hogy elköltözöl és egyedül hagysz? Mindent megadtam neked amire szükséged volt, de sennit nem kapok érte cserébe? Már engem nem is szeretsz csak a barátok/ a párod fontos neked, engem semmibe veszel...

Ismerős? Részvétem, én is hasonló szituban vagyok és nőttem fel. Ez még egy kegyetlen dolog, és szerintem mérhetetlenül gusztustalan is. Nem azért vállal egy szülő gyermeket, hogy az önzetlenül felnevelje? Nem azt mondom, hogy ha felnőtt a gyerek hagyja ott a szülőt és soha ne is térjen vissza hozzá, de egy pár apró vita alkalmával ilyet vágni egy gyerek képébe szánalmas. A szülőnek kutya kötelessége megadni a gyereknek azt amire szükség van, feltételek nélkül. Nem a gyerek akart megszületni, hanem a felnőtt döntött a születésről és a felelősségről. Akkor tartsa is magát ehhez, ne pedig dobálózzon ilyenekkel. Az ilyen esetektől képes a gyerek depresszióssá válni, hisz ha ez gyakori, mély nyomot hagy benne, és próbál majd mindig úgy dönteni, hogy a szülőnek jó legyen. De saját maga hol marad? Itt vagyok én élő példának. Ha folyton anyám kívánságát nézném, itthon ülnék, nem lennének barátaim, párom meg végképp nem. Majd mikor már olyan idős lennék, hogy édesanyám távozott, itt lennék egyedül, és így is halnék meg. Ugye nem szép jövőkép? Ebből próbálok kitörni, néha több, néha kevesebb sikerrel. Egyszer muszáj kiröppennem...

A szigorú! Állandó szabályok! Fontos a fegyelem, a tisztelet, és a tanulás, de nem minden áron. A túlzott, szigorú szabályok sem teljesen jó megoldások. Ebbe nem mászok bele mert nem nagyon tudok róla nyilatkozni.

A tiltó szülő! Nem barátkozhatsz x-y-al. Nem mehetsz el a suli buliba. Nem mehetsz ki a játszótérre a barátaiddal. Nem mehetsz sehová. Ettől kapok még agyér görcsöt. Sok helyre el voltam ám hívva, mégsem mehettem el, mert nem. Aztán meg nézhet a szülő ha kap egy képet a gyerek, elkezd hazudozni, úgy lóg el a tiltott buliba, vagy majd 30 évesen is bulizni fog, és szarik az életre, mert nem tudta kitombolni magát. Én szerencsére tartom a mértéket minden téren. Néha elmegyek persze mondjuk barátokkal és párommal meginni egy sört, vagy pár pohár Jagert, de nem iszom le magam a sárga földig, nem drogozok, nem gyűjtöm az egy éjszakás kalandokat, és így tovább. Nem is hinnétek hány ilyen eltiltott gyermekből lesz züllött felnőtt, ha nem is örökre, de egy időre biztosan...

„Nem érek rá” szülő. Hiába van fontos fellépésed a suliban, vagy szeretnél kicsit a szüleiddel lenni azok folyton dolgoznak, vagy csinálnak valamit ami fontosabb nálad. Szerencsére ebben sem volt nagyon tapasztalatom, így erről sem tudok írni, de van ilyen is sajnos.

Megbecsülni? Ugyan minek? Néha éreztem már úgy magam, hogy bármit teszek, az sosem elég. Ez ahogyan nőttem egyre inkább vállt ilyenné. Ha egy gyerek alkot valamit, igen is meg kell dicsérni, hisz lehet, hogy nem egy tökéletes műalkotás, de időt, és energiát fordított rá. Kritizálni se szabad, csak tanácsot adni finoman és játékosan akár. Fogalmam sincs, nem értek a kölykökhöz, de ha gyerek lennék, így nem venném zokon a szavakat. :D

Uszító szülő! Apád/anyád rossz, mert megbántott. Ne engem kérdezz, hogy kibékülünk-e, hanem menj a másik szülőhöz, és így tovább. Sajnos én is voltam postagalamb, aki szerette volna, hogy újra egy család legyen a mi kis 3 fős csapatunk. Most már belátom, jobb, hogy nem lett így, de akkor nagyon nehéz volt megélni. Valamint édesapámnak úgy elmagyaráznia nekem, hogy ne bántson meg, és meg is értsem, annak a világnak amibe születtem vége... Lehet, hogy kegyetlen közölni egy gyerekkel, de ez még a jobbik eset, mint az, hogy a szülők egymás közt pingpongoznak a gyerekkel. Emellett az sem jobb, ha az egyik folyton a saját sérelmeivel traktálja a gyereket. Komolyan, hol érdekli a kicsit, hogy anyuci, vagy apuci milyen a magán életben, vagy kivel kavar éppen. Egy kisgyerek ezeket nem fogja fel, az ilyen vádaskodásoknak köszönhetően meg csak megutálja az adott szülőt, és búcsút inthet a gyerekkorának is. Abból az időszakból én is csak arra emlékszem, hogy anya és apa mikor, és hogyan csatároztak egymással, nem pedig arra, hogy milyen szép gyerekkorom volt...

Nagyon sok szülőtípus van még ezeken kívül, sok szülőben pedig több ilyen is megtalálható, ami nem éppen jó dolgok, tekintve, hogy felnőttként az a gyerek majd jobban talpra kell álljon. Rosszabb esetben akár depressziós is lehet egy ilyen családi háttér miatt, hisz nem mindenki kezeli jól érzelmileg az akadályokat. Valaki hajlamosabb mélyebben megélni az élet megpróbáltatásait.

Volt egy cikk, amit egy blogger csoportban dobott be egy leányzó. Innen jött először az ihlet, hogy erről írni kéne, hisz fontos dolog az életben. Senkit sem akartam lebeszélni a család alapításról, félre ne értsétek, de ahogy körbenézek elszomorítónak látom a helyzetet. Előbb jobb mindent biztosítani, meg átgondolni, mintsem belevágni, mert egy gyerek boldogság. Ez nem elég...

Ti hogyan vélekedtek erről? Nektek volt valami ismerős a felsoroltakban? Legyen ez egy kibeszélő poszt! Írjátok meg bátran itt a bejegyzés alatt, hogy nektek mi ismerős, vagy épp mi az amit még fontosnak tartotok ebben a témában. Próbáljuk megoldani ezt a fontos problémát, mondhatom azt, hogy egy szebb jövőért. :)

 

Szerkesztő: Vampy | Oldal létrehozása: 2014. 03. 23. | Indulása: 2014. 07. 16. | Témája: Blog | Kódok: Linda design és Glamour factory  

wonderfullife2018.sosugary.org/index.php

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék 3 év elõrejelzés, ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! Rendeld meg most!    *****    A Világon egyetlen messengeren nézhetõ filmes oldal! NÉZZ FILMET FACEBOOK MESSENGEREN! Csatlakozz hozzánk!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    KÉRDÕASZTROLÓGIA OKTATÁS AZT ALAPOKTÓL, SAJÁT TANULÁSI TEMPÓD SZERINT - CSAK ITT!    *****    Konyhatündér blog! Egészséges, gyorsan elkészíthetõ ételek. Recept blog    *****    Konyhatündér    *****    Nokedli lapja **** Családi magazin **** Minden ami érdekelhet 18-89 éves korodig ****    *****    Nokedli-lapja *** °_|_° *** Családi magazin *** --*** Mindenrõl olvashat itt ami érdekes lehet 18-98 évesig!! ******___******    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~    *****    Rendelj részletes születési horoszkópot,3 éves ajándék elõrejelzéssel. Várlak szeretettel az oldalamon, kattints ide!!!!    *****    3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!    *****    Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!