Üdv egy 24 éves lány blogján, aki imád fotózni, mérhetetlenül imádja a természetet, a zenét, és minden érdekli ami egy kicsit is elüt a hétköznapitól. Nem retten meg a horrorfilmektől, imádja az elhagyott helyeket és Párizsba is csak a katakombák miatt utazna el. Kedve nagyban függ a reggeli kávé lététől, de általában barátságos mindenkivel és soha nem ítél elsőre. Néha kicsit elvont gondolkodásmódú, de bárkivel szót ért és folyton bohóckodik, persze csak miután megismeri a körülötte lévőket. Ez lennék én, Vampy.

,,Ne kérdezd tőlem, mit miért fotózok s fotóztam. De azt sem, honnan jöttem, s merre tartok. Csak nézd meg jól a képeim! A választ megkapod."

 

 
 
Főoldal

Miért jó kisállatokkal együtt élni?

2018.01.19. 12:51, Vampy

A napokban pattant ki a fejemből ez a téma mint bejegyzés, és azóta sem hagy nyugodni a dolog . Sokan nem szeretik az állatokat, amit elfogadok, viszont soha nem tudtam megérteni, hogy ez hogyan lehetséges.

Az életem során eddig nem igazán emlékszem olyan időszakra, amikor nem volt valamilyen háziállatunk. Nélkülük már el sem tudnám képzelni az életem. A jövőmmel kapcsolatos tervek közt is ott egy kiscica, vagy egy tengeri malac, kutya, pók, skorpió, és még sorolhatnám. Ha tehetném minden fajból tartanék minimum kettőt.

De miért olyan jó egy kisállat a házunkban? Megosztom veletek pár saját gondolatomat és tapasztalatomat arról mik az előnyei és mik a hátrányai. Mert van bőven az biztos.

Első szempont, hogy ők mindig ott lesznek – legalábbis míg élnek – akár egy igaz barát főleg a kutyák és a macskák, hogy maradjunk házon belül. De akár a kisebb szőrmókok is észreveszik ha a gazdinak nem olyan felhőtlen a napja. Odamennek, bújnak, megnyalogatnak, és pár idétlen mozdulattal képesek pillanatok alatt mosolyt csalni az arcunkra. Lehet sokan hülyének néznek, de nem csak engem, hanem sok más gazdit is, akik beszélnek a kis kedvencükhöz. Én rendszeresen dumálok a tengerimalacoknak, ami pedig az egészben az érdekes, hogy ha ezt olyankor teszem mikor hazaérek este, akkor örülnek. Ilyenkor elég fura módon ugrálnak, amire az angolok azt szokták mondani, hogy popcorn. Találó, mert tényleg úgy pattognak ezek a kis rosszcsontok.

A másik, ok, mindig lesz aki szívesen hazavár. Igen, tudom család, ők is persze, de egy kisállat azért merőben más. Láttatok már olyat, hogy a testvéretek annyira örült, hogy hazajöttetek a suliból/melóból, hogy odapisilt a boldogságtól a lábatok elé? Ugye ugye? Ezek a kis gesztusok az állatoktól, mindig jó érzéssel töltik el az embert, mert várhat haza anya, apa, testvér, férj, vagy gyerek, olyan hévvel sosem teszik mint a kis kedvencünk. Ez pedig különleges.

Apropó különleges! Velük a kapcsolat is különleges. Idővel ők is családtaggá vállnak az életünkben, ami már magában érdekes és egyedi dolog. Emellett az emberek hajlamosak nem észre venni az apróbb örömöket az életben, ha van egy állatod, ő tuti felhívja rá a figyelmed a bohóckodásával.

A kutyások biztosan tudják, hogy mennyire imádják ezek a négylábúak a séta és megyünk sétálni szavakat. Valósággal kibújnak a bőrükből ezek hallatán. Ez pedig a gazdinak is jó, mert sokan ki se mozdulnának már este munka után a házból, vagy akár zöld hajnalban, amikor aludhatnánk. Pedig naponta sétálni egészséges, nem mellesleg kikapcsol, és a kutyussal is töltesz egy kis időt amit csak neki szentelsz.

A meglepetés! Rengeteg furcsaságot tapasztalhatsz ha van egy kedvenced. Nekünk bár a szomszédé a cica, de gyakran átjár hozzánk a kis éhen kórász kaját kunyerálni. A legutóbbi lazacos macskakaja vacsit úgy hálálta meg, hogy fogott nekünk egy egeret. Az ajtónk elé pakolta, mint egy ajándékot. Volt már olyan macskánk, aki a vadász tudását fitogtatva mutatta meg, hogy ő milyen ügyes, és nem marad hálátlan az, hogy gondoskodunk róla. De a szomszédé a macsek, így meglepett a dolog. Mondjuk lehet jobb a mézes mustáros csirkecomb, meg rántott hal mint a konzerves macskakaja. :D
 

 

Imádom ezt a kis rosszcsontot 😍😘 #cat

Barabás Enikő (Vampy) (@vampirecat8) által megosztott bejegyzés,

 

 

Amit még kiemelnék, felelősségre tanít. Egy háziállat is élőlény épp úgy mint egy ember, csak kicsit másképp. Naponta gondoskodni kell róluk, nem csak enni adni nekik, és tisztán tartani, de foglalkozni is velük. Máskülönben le se fognak tojni, max a kaját várják majd tőled. Emellett visznek egy kis rendszert az életedbe. Legalábbis a malacaim vittek, nem is akár milyen szigorral. Este amint hazaérek, még át sem öltözhetek, épp csak leveszem a bakancsom, már adni kell nekik a vacsorát, mert leüvöltik a fejem. Reggel ugyan ez a helyzet. Ha ne adj isten a kávét előbbre sorolom, ők jelzik, hogy nem így megy a dolog. Az állatok nincsenek olyan értelmi szinten akár egy ember, de nagyon is helyén van az eszük. Főleg ha a hasukról van szó, vagy arról, hogy figyelemre vágynak.
 

Megtanít kicsit spórolni. Ha már saját keresetből látod el a kisállatod, tuti, hogy figyelni kell a pénztárcára, főleg ha tengerimalacaid vannak. Sosem lehet tudni mennyi idő alatt takarítják be a két napja vásárolt giga kiszerelésű szénát. Jaj neked ha nem pótlod a hiányt időben. :D

Tanulsz és tanulsz. Nekik is van különböző tulajdonságuk, minden állat más és más. Míg egy rovar nem igazán igényel szeretgetést, egy hörcsög, vagy tengerimalac már annál inkább, a kutyákról és macskákról meg már ne is beszéljünk. Ők ki is követelik. Emellett minden élőlénynek külön személyisége is van. Valamelyik nyugodtabb, más kissé hiperaktívnak tűnik – mint Oreo – megint mások meg morcosabbak. Ezekkel együtt élve könnyeben tudod őket idővel kezelni, megtanulod mikor milyen kedve van a kisállatodnak, és ezt kicsit az emberekkel való kapcsolatban is tudatosabbá tudod tenni.

Ez mind szép és jó, de mik a hátrányok?

Én tapasztalatból beszélek, ugyanis túl vagyok már hörcsög tartáson, meg papagájon, macska, kutya, botsáska, hal, és tengerimalac tartáson, ezek közül még van ami jelenleg is jelen van az életemben. Mint írtam minden állatfaj más. De először kiemelném a tisztán tartást. A tengerimalac és hörcsög akár mennyire tisztán van tartva, biztosan lesz olyan, hogy kiszórják a szénát, forgácsot, vagy a kaját górják szanaszét. Ha kiengeded őket, ami fontos szerintem – főleg a malacoknál – tuti odabogyóznak egy csomó helyre. Oreo, és Golyó valahogy úgy van kódolva, hogy egy éves adag kerül a szobám lekerített területére mikor kiveszem őket. Nem tudom mi ez náluk, de valami katasztrófa amit maguk után hagynak. A szag sem elhanyagolható téma, hisz hiába tartod tisztán, a takarításuk alkalmával tuti érzel olyat, amit nem szívesen szeretnél. De ez már csak ilyen. Számomra ez mellékes. Az jobban kiakaszt, hogy tegnap sepregettem, és estére megint ott volt a forgács a ketrec mellett, még h pár szem is...

A takarításuk néha nehéz és pepecses. A halaké pedig elég nehéz, főleg ha sok apró hal van az akváriumba. Le kell szívni a vizet, de előtte ki kell őket szedni külön vödörbe, hogy nehogy vízszívó áldozatává váljanak. Ezt tedd meg egy márnával... Olyan akár a villám.

Ha nincs időd, akkor is gondoskodnod kell. Adni kell nekik enni, és foglalkozni velük.

Anyagiak... Nem részletezem, de bármikor közbejöhet sajnos egy kiadás. Jártunk már így a kutyával sajnos. De szerencsére még velünk van a kis majmóca. <3

Hangok. Egy papagájnak nem létezik, a kérlek maradj csendben sem végső esetben a kuss szó. Arról nem is beszélve, hogy minél hangosabban szólsz hozzá, ő annál jobban rákontráz. Imád vitázni, de üvöltve. A malacokról azt mondják, hogy nem lehet tőlük aludni. Tapasztalatom szerint ez óriási kamu. Máshol is olvastam már, tengerimalacos csoportokban, és ők is ugyan ezt állították, pár gazdi kivételével. Szerintem ez is malac és malactól függ. Valaki nincs tekintettel a gazdira, mások meg ellenkezőleg. Pont tegnap volt, hogy összevesztek valamin lámpaoltás után. Csak ciccegtem egyet, és máris csend lett. De olyan is volt már, hogy hangosan dumáltak a sötétben, és meg rájuk szóltam, és láss csodát halkappan motyogtak még pár percig aztán csönd lett. Ezt másoktól is hallottam már, ezekben a csoportokban.

Mielőtt kisállatot választasz, mindenképp nézz utána, hogy az életviteledhez melyik illene a legjobban. Azok akik reggel elmennek otthonról, és csak este mennek haza minden nap, inkább egy kevésbé törődést igénylő kedvenc való. Érdemes hosszú távra előre gondolkodni. Egy haverom például azért nem akar kiscicát befogadni mert tudja, hogy 2 év múlva már nem itthon lesz, akkor pedig nem viheti magával. Ez szerintem felelősségteljes gondolkodás. Elvégre a cicának sem lenne jó, hogy megszokja a gazdit, aztán egyszer csak nincs vele.

Gondozás tekintetében is érdemes utána nézni. Vannak a hosszabb szőrű cicák, kutyák vagy malacok. Nekik például több időt kell szentelni a bundájukra. Fésülni, némelynek akár vágatni is. Én pont ezt szerettem volna elkerülni mikor malacot választottam. Volt egy gyönyörű hosszabb szőrű Golyó mellett, de mégsem rá esett a választásom. Azt az időt inkább arra szentelem, hogy simogassam a malacot, mintsem külön mossam meg fésülgessem. Elég nekem a körömvágás ezekkel a bolondokkal. Rendesen izzadunk mindannyian itthon olyankor. Oreo szeret rájátszani a dologra, egyszer felveszem nektek. Úgy sír mintha ölnénk, pedig semmi rosszat nem csinálunk vele, és az ember ne fossa össze magát... :D

Egy szó mint száz, itt le is zárnám a bejegyzést, így is jó hosszúra sikeredett. Akik még most állnak kisállat befogadás előtt, azoknak remélem tudtam egy kicsit segíteni, a többieknek meg feleleveníteni valami boldog pillanatot a blökivel vagy más állattal kapcsolatban amit épp tart. :3

Így utólag hozzá tenném, hogy nem bírják a malacaim a chill mixet... Morognak rá, és már engem idegesít komolyan. :'D Nektek is van valami ilyen furcsaság a „szobatársaitokkal” kapcsolatban?

 

Szerkesztő: Vampy | Oldal létrehozása: 2014. 03. 23. | Indulása: 2014. 07. 16. | Témája: Blog | Kódok: Linda design és Glamour factory  

wonderfullife2017.sosugary.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Megérkeztek az útvesztõk a Mesetárba! Kukkantsatok be egy kis ceruzakoptatásra - vagy egy jó mesére!    *****    Aktív Friss Ingatlanok Debrecenben lakások, házak, villák, telehelyek széles választéka Aktív Friss Ingatlanok Debrecen    *****    MARGOT ROBBIE MAGYARORSZÁG - ÉRTESÜLJ ELSÕ KÉZBÕL AZ OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕVEL KAPCSOLATOS HÍREKRÕL - MARGOT ROBBIE MO    *****    Újra elindult a Hungarian Super Mario Fan Club! Hírek, cikkek, érdekességek a Super Mario világából.    *****    Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha    *****    A Sortilegio sztárjainak új közös mexikói sorozata! Ha te is imádod Ana Brenda Contrerast és David Zepedat nézz be!    *****    Te is próbálsz bevételre szert tenni a portálodon? Lehet, hogy nem jelennek meg a hirdetéseid? Ne ess el a bevételedtõl!    *****    Avon vásárló vagy de unod, hogy a tanácsadód várat állandóan? Esetleg eltûnt? Az Õ kedvezményeit inkább te vlltanád be??    *****    Kérlek segítsd egyesületünk munkáját az adód 1%-kal. Nézd meg a rendezvényeinket is. 2018. március 24.-én várunk!    *****    A HUN-Tv kezet nyújt: Az Élet Magazin elõadásai, köztük Asztrológia elõadásom    *****    Olvasód leszek! Nyerj 100 Kreditet! Gyere ha szeretsz Olvasni.    *****    Farmasi - Antiallergén szépségápolás, babaápolás, háztartási szerek, bio kozmetikumok    *****    Mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Ajándékozol? Posztoltál már róla? Mutasd meg!    *****    Versenyeznél? Építenél új portált? Milyen témában? Milyen nyeremény motiválna? A TE ötleteidre is kíváncsiak vagyunk!    *****    A karma megnyilvánulásai    *****    MARGOT ROBBIE HUNGARY! MARGOT ROBBIE AUSZTRÁL OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕ MAGYAR RAJONGÓI HONLAPJA! MARGOT ROBBIE HUNGARY!    *****    Lovak szerelmeseinket itt a helye! Tartozz te is közénk! KATT!KATT!KATT!MEGÉRI!KATT!KATT!KATT!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,ajándék 3 év elõrejelzés,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid Katt!    *****    Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés + biotérkép, 3000 Ft.Az ajándék,teljesen ingyenes konzultáció,rendeld meg KATT!    *****    Aktív videojáték honlap! Ingyen G-portál kreditek csak a készlet erejéig! Ne maradj ki te se belõle! Kattints ide! <3